V KOPRU POTEKAL POSVET ZA OŽIVLJANJE MESTNIH SREDIŠČ SLOVENIJE

V sredo, 9. novembra 2016, je v koprski Pretorski palači potekal Urbani Forum o inovativnih projektih za urbani razvoj Slovenije. Na jesenskem posvetu so se zbrali predstavniki slovenskih mest in občin, gospodarstva, državnih teles, turizma, lokalnih zavodov in iniciativ prebivalcev, razprava pa je potekala na temo Managementa mestnih središč Slovenije (TCM).

Urbani Forum v organizaciji Ministrstva za okolje in prostor, Združenja mestnih Občin Slovenije, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javne agencije Spirit je potekal v duhu povezovanja akterjev projekta TCM iz različnih sektorjev, deljenja dobrih praks in razmisleka o prihodnjih projektih. Kot je v uvodnem nagovoru poudaril g. Timotej Pirjevec iz Mestne občine Koper, je naloga vsake občine, da naredi mestno jedro zanimivo za svoje stanovalce in obiskovalce. Udeleženci so se zato strinjali, da se morajo občine pričeti obnašati kot gospodarski subjekti in v povezavi z lokalnimi trgovci in podjetniki aktivno oblikovati svoja mestna središča. Predstavljeni primeri dobrih praks iz Kopra, Novega mesta, Nove Gorice, Slovenj Gradca, Maribora, Ljubljane in sosednjega Dunaja dokazujejo, da je projekt oživljanja mestnih jeder pri nas že zaživel in da pozitivno vpliva na razvoj mestnih občin in kakovost življenja njihovih prebivalcev.

Organizatorji Urbanega Foruma so udeležencem predstavili številne podpore aktivnosti, s katerimi želijo k projektu TCM pritegniti čim večje število slovenskih mest in ga s tem povzdigniti na formalno, javno raven. Kot je poudarila ga. Jana Tolja iz Mestne občine Koper: »Mesta si moramo med seboj pomagati, se izobraževati, deliti svoje znanje in nenehno razmišljati, kako naprej – katera orodja lahko uporabimo, da bo projekt TCM pri nas še bolj zaživel.« Forum je tako porodil kar nekaj idej za okrepitev projekta oživljanja mestnih jeder, kot je postavitev posebne digitalne platforme, ki omogoča deljenje informacij in dobrih praks ter učinkovito vodenje projektov v povezavi z zastavljenimi KPIji in prinaša učinkovita orodja za komunikacijo med sodelujočimi. V letu 2017 bodo s strani Gospodarske zbornice Slovenije in Inštituta GFS organizirane nadaljnje razprave na temo TCM, kamor so poleg udeleženih akterjev toplo vabljeni tudi interesenti iz drugih področij.


ARHIV

Urbani forum:

Organizatorji

  •  

  • Združenje mestnih občin Slovenije

  •  


  •  


  •